Chutě španělské Andalusie

Od Málagy po Gibraltar ochutnáváme andaluské tapas

Co jsou tapas

Než si představíme naše oblíbené tapas, které jsme během pobytu v Andalusii ochutnali, je asi dobré si ujasnit, co jsou tapas.

Ve Španělsku je běžné, že na menu v restauracích najdete velké množství různých menších jídel. Někde se mohou nazývat také jako starters/předkrmy, ale správné označení ve Španělsku je tapas.

Během našich pobytů ve Španělsku s manželkou rádi ochutnáváme, a proto si vždy objednáme několik druhů tapas na stůl a sdílíme jednotlivá jídla.

Koneckonců, takhle jsou zvyklí hodovat sami Španělé.

Tak až vyrazíte na příští dovolenou do Španělska, vyzkoušejte tapas. Třeba některé z našich oblíbených.👇🏼

Smažené ančovičky

Malé rybičky osmažené v oleji a citrónu jsou vyhlášenou tapas specialitou Andalusie. V tapas barech okolo Málagy je najdete skoro na každém jídelním lístku.

Hledejte je pod španělským názvem Boquerones fritos.

Smažené ančovičky

Rybičky jsou tak malé, že se připravují celé i s hlavou a nevykosťují se. Jen se usmaží v oleji a jí se kompletně celé, i s hlavičkou ryby. Kostí se nemusíte bát, v klidu je rozkoušete.

Než se zakousnete, ančovičky si pokapejte citrónovou šťávou.

Andaluské plněné krokety

Další specialita andaluské kuchyně, to jsou plněné krokety. Podávají se jako tapas po celém Andaluském pobřeží a vyzkoušet můžete mnoho druhů.

Ty nejtradičnější jsou plněné sušenou šunkou ibérico. Najdete je v každém tapas baru.

Plněné krokety - sýrem, šunkou, rybou, mořskými plody

Ale nejsou jediným druhem. My vyzkoušeli také plněné sýrem, rybou nebo mořskými plody. Unikátní byla například kroketa se sépií připravovaná s jejím inkoustem.

Jamón Iberico

Jamón Iberico nebo Serrano. To jsou názvy vynikajících sušených šunek, které jsou tradiční španělskou pochoutkou.

Sekce s šunkami v obchodě Mercadona

Šunku můžete ochutnat buďto v některém z tapas barů nebo si ji koupit rovnou v obchodě či řeznictví. Pokud nepotřebujete za každou cenu zažít atmosféru španělského řezníka, pak stačí vyrazit do některého z obchodů Mercadona, kde si v oddělení s masem vyberete z široké nabídky.

Není možné odjet z Andalusie a alespoň jednou tuto šunku neochutnat.

Gambas Pil Pil

Dalším tradičním tapas v Andalusii jsou Gambas Pil Pil (originální název, hledejte v jídelním lístku) neboli krevetky připravované v tomatové marinádě s chilli a česnekem.

Krevetky v oleji, česneku a chilli

Tyto malé krevetky vám přinesou v malé rozpálené misce a celá marináda je silně česneková s mírným nádechem pálivosti.

Určitě doporučujeme si objednat také španělský bílý chleba, který si pak namáčíte v samotné marinádě a přikusujete ke krevetkám.

Paella

Paella není pouze andaluskou specialitou, ale patří k celému Španělsku. To ovšem není důvod ji na svém výletu po Andalusii vynechat.

Paella s mořskými plody

Vyzkoušet ji můžete v mnoha provedeních - s mořskými plody, kuřetem, chorizem nebo vegetariánskou.

Nám nejvíce chutná ta s mořskými plody.

Tapas bary

Během našeho pobytu jsme měli základnu a ubytování v menším městečku Nerja, kde jsme také vyzkoušeli nejvíce tapas barů a restaurací.

Pokud se někdy do této oblasti vydáte, určitě doporučíme tapas bary La Rienda a La Puntilla. Oba podniky jsou mimo nejrušnější turistickou část města, takže na ně nelze narazit úplně náhodou.

Během výletu do krásného městečka Ronda jsme vyzkoušeli tapas bar La Bodega.

To jsou naše 3 nejzajímavější úlovky z posledního týdne, které rádi doporučíme.

Mějte se krásně u dalšího čísla.

Kuba & Sylvie